Învățarea bazată pe proiect
Învăţarea bazată pe proiect este o abordare pedagogică relevantă pentru formarea/ dezvoltarea competenţelor elevilor, care contribuie simultan la achiziţionarea atitudinilor, abilităţilor şi cunoştinţelor dobândite la mai multe discipline şcolare. De regulă, un proiect are ca rezultat unul sau mai multe produse (posibil de realizat şi transdisciplinar). De exemplu proiectele elaborate la Istorie pot fi implementate în colaborare cu cadrele didactice de la ştiinţele socioumanistice, ştiinţele reale, opţionale şi cele vocaţionale. Proiectul reprezintă o activitate de învăţare şi evaluare amplă, care de regulă începe în clasă, prin definirea şi înţelegerea sarcinii de lucru, eventual prin începerea rezolvării acesteia şi se continuă acasă, pe parcursul a câtorva săptămâni, timp în care elevul are permanente consultări cu profesorul. Proiectul se încheie tot în clasă, prin prezentarea în faţa colegilor a unui raport asupra rezultatelor obţinute şi, dacă este cazul, a produsului realizat.
Aceasta este o metodă complexă de evaluare, de regulă are loc la sfârșitul unui modul sau semestru. Cu această metodă se evaluează progresele pe care le-au făcut în timp elevii. Această metodă pun elevii în situația de a analiza și cerceta informații pe care le-au descoperit singuri. Cu ajutorul accesului la internet și la volumul mare de informații, aceștia vor învăța să-și structureze informația și să o integreze în așa fel într-un proiect încât să fie pe înțelesul tuturor.
De asemenea, pentru ca acest proiect să fie mai interesant de realizat, dar și de prezentat de către elei, încurajații pe aceștia să utilizez platforme sau alte aplicații online pentru a crea suport vizual pentru proiectul lor. Să integreze poze sau videouri despre subiectul ales, astfel, realizarea proiectului devine mai captivantă.