Epoca contemporană
Istoria contemporană este considerată perioada în care tehnologia și știința continuă să se dezvolte pe întreaga planetă și totodată perioada care o succede pe cea în care munca manuală a fost înlocuită de industria automatizată și mecanizată cunoscută sub numele de epoca modernă. Ca și celelalte epoci istorice, aceasta nu are începutul stabilit la o anumită dată. Cele mai populare invenții din această epocă sunt automobilul, internetul, telefonul mobil și altele.
Știința și tehnologia sunt într-o continuă expansiune deoarece omul creează în continuare invenții care să-i asigure traiul, să-și afle originea și să descopere cât mai multe lucruri despre Univers.
Fenomenul totalitarismului, atat de dreapta, cat si de stanga, si-a pus amprenta asupra secolului XX, impunand studiul atent al radacinilor istorice ale dictaturilor fasciste ori comuniste, al dinamicii dezvoltarii si cauzelor prabusirii lor. in paralel, cercetand maniera in care marile democratii au gasit
raspunsuri la provocarile secolului trecut, pot fi comparate tipurile de sistem politic care au caracterizat viata politica interbelica.
Marile teme ale cursului vor trata chestiuni de maxim interes. Desigur, in acest cadru prezinta interes, in primul rand, analiza „sistemului Versailles', respectiv a manierei in care puterile invingatoare au pus bazele unui nou sistem al relatiilor internationale, intemeiat, pentru prima oara, pe o organizatie supranationala, Societatea Natiunilor, care avea menirea principala de a asigura securitatea colectiva. Nu va fi neglijat nici rolul revolutiei sovietice din octombrie la acest capitol avandu-se in vedere, printre altele, impactul international al prabusirii Imperiului tarist.
Regimurile dictatoriale de dreapta, dezvoltate cu precadere in Europa, prezinta interes pentru analiza totalitarismului, ca fenomen al secolului XX. Astfel vom putea intelege mai bine punctele de legatura, dar si diferentele dintre nazismul din Germania, fascismul italian, Spania lui Franco si Portugalia lui Salazar, precum si tari din Europa estica. O nota aparte aduce militarismul japonez.
Un alt fenomen care a marcat societatea interbelica a fost cel al prabusirii imperiilor multinationale. Pe langa cel tarist, amintit deja, avem in vedere destramarea Austro-Ungariei, a celui de-al doilea Reich, a Imperiului Otoman. Pe ruinele acestor imperii au aparut si s-au dezvoltat noile state nationale.
Daca regimurile dictatoriale, revolutiile, conflictele armate atrag atentia prin spectaculozitate, nu mai putin importanta este studierea regimurilor democrate, inclusiv a crizelor democratiilor occidentale, avand in vedere cu precadere evolutiile din Statele Unite, Marea Britanic si Franta.
Dinamica relatiilor internationale, de la Conferinta de pace de la Paris din la pactul Ribbentrop-Molotov din august este, la randul sau, esentiala pentru intelegerea perioadei si chiar a eventualelor situatii paradoxale privind natura raporturilor dintre statele democratice si cele dictatoriale. Politica securitatii colective, cea a dezarmarii, ascensiunea nazismului si incalcarea sistematica a prevederilor Tratatului de la Versailles pe fondul politicii „conciliatoriste' sunt doar cateva aspecte demne de relevat.
Al doilea razboi mondial, fenomen de o complexitate deosebita, a retinut si retine inca atentia istoricilor si a altor categorii de specialisti. Marea conflagratie a schimbat datele problemei in privinta razboiului. Daca intre si se poate vorbi despre „razboiul total', putem aprecia ca intre si a avut loc a adevarata apocalipsa mondiala. Dincolo de datele statistice si de evolutiile politice au ramas suferintele umane, marile tragedii generate de masacrele in masa, de holocaust, de folosirea armelor de distrugere in masa, inclusiv a celei nucleare, deportarile s.a.
Asadar, este vorba de o perioada deosebita prin dimensiunile fenomenelor caracteristice, pigmentata de mari evenimente si de personalitati care au marcat istoria.
Lumea la cumpăna sec. XIX-XX. Primul Război Mondial şi urmările lui (1914 – 1918)
Primul Război Mondial, a fost un conflict militar de dimensiuni mondiale. A fost un război global declanșat în Europa, care a durat de la 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, la care au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni, mobilizați într-unul dintre cele mai mari războaie din istorie.
Economia României interbelice 1918-1940
Evoluția României în perioada interbelică a demonstrat că Marea Unire de la 1918, a avut consecințe pozitive asupra întregii societăți și în toate sferele de activitate: economic, social, politic, cultural.
După Marea Unire România va ocupa locul 10 după suprafață și locul 8 după numărul de locuitori printre statele europene. Marea majoritate a populației o alcătuiau românii (71,9%). 78,9% dintre locuitorii țării trăiau la sate și doar 21,1% - locuiau în orașe. Cele mai mari orașe erau București, Cernăuți, Galați, Iași. 72,3% dintre locuitorii țării munceau în agricultură.
Politica externă a României în
perioada interbelică.
Politica externă a României după primul război mondial s-a desfăşurat într-un context istoric naţional şi internaţional cu trăsături noi, în raport cu epoca modernă. Pe harta Europei s-au înregistrat modificări esenţiale: au dispărut imperii (german, austro-ungar, rus şi otoman) şi au apărut noi state naţionale (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria), iar altele şi-au întregit teritoriul (România, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).
România în perioada comunistă
România comunistă este o denumire neoficială, folosită cu referire la perioada comunistă din istoria României (1947-1989) în care țara a fost cunoscută cu denumirile oficiale de Republica Populară Romînă / Republica Populară Română[1], respectiv Republica Socialistă România. În această perioadă, Partidul Comunist Român (care s-a numit Partidul Muncitoresc Român între 1948-1965) a fost, de facto, partidul politic unic care a dictat prin guvern viața publică în România.
Marile conferinţe interaliate în anii celui de al doilea război mondial
§În ultima parte a războiului, când pentru aliaţi era limpede că nu îl mai puteau pierde, au început consultările în vederea organizării unei lumi postbelice în care să nu le mai poată fi periclitată propria securitate şi în care să îşi poată promova interesele;
Regimul totalitar-comunist din Uniunea Sovietică în perioada postbelică
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (abreviat URSS) a fost un stat întins pe o mare parte din Nordul Eurasiei, și care a existat din 1922 până în 1991. Formarea sa a fost punctul culminant al Revoluției ruse din 1917, cea care l-a îndepărtat pe țarul Nicolae al II-lea. (Pentru denumirea oficială a Uniunii Sovietice în limbile altor republici, vezi Denumiri oficiale ale URSS)