Consulatul. Imperiul francez
Profitând de popularitatea sa imensă survenită în urma succeselor militare avute, Napoleon Bonaparte plănuiește o lovitură de stat.
Se promulgă și o nouă Constituție, care va legitima noul regim impus de Napoleon. Așadar, în anul 1799 începe Consulatul lui Napoleon.
Citește pe larg pagina ”Consulatul lui Napoleon (1799-1804)” și află totul despre această perioadă din istoria franceză.
La întoarcerea din Egipt, Napoleon găsește Franța într-un amalgam de frământări economice, sociale și politice. Profitând de prestigiul său și de criza generală în care se afunda Franța, Napoleon va pregăti lovitura de stat, în urma căreia va deveni prim consul în ceea ce va rămâne în istoria Franței perioada consulatului.
Conducerea Directoratului era compusă din abatele Sieyes, Roger Lucos, generalul Moulins, Barras şi Gohier, care era preşedinte. Sieyes şi Lucos îşi prezintă demisia imediat, în timp ce Barras aşteaptă propuneri de colaborare; Gohier şi Molins nu ştiu nimic. În momentul în care Barras demisionează nu mai există putere executivă; opoziția din Consiliul celor 500 este și ea anihilată.
Imperiul napoleonian (1804-1815)
Imperiul napoleonian se referă la Franța imperială aflată sub conducerea lui Napoleon Bonaparte. Napoleon Bonaparte este una dintre cele mai importante figuri atât în istoria Franței cât și în istoria universală.
Imperiul napoleonian a început în anul 1804 și s-a sfârșit oficial în 1815, când Napoleon este exilat pentru a doua oară pe insula Sfânta Elena. Despre anii de glorie precum și despre declinul imperiului napoleonian poți citi mai multe în acest capitol.
Ascensiunea lui Napoleon Bonaparte
Succesele sale militare și diplomatice îi vor aduce lui Napoleon numirea ca prim consul pe viață, în urma unui plebiscit, în 4 august 1802. Numirea aceasta va fi notată și în noua constituție. Doi ani mai târziu, în mai 1804, a fost proclamat împărat al francezilor, sub numele de Napoleon I, iar la 2 decembrie 1804 a avut loc încoronarea sa în catedrala Notre Dame din Paris, în prezența Papei Pius al VII-lea.
Premisele acestei transformări se regăsesc atât în situația internă, cât și în cea externă a Franței. Pe plan intern, Fouché deconspiră un nou complot regalist, în timp ce din punct de vedere extern „pacea perpetuă” cu Anglia își cunoștea sfârșitul prin redeschiderea conflictului militar de către aceasta. La acestea se adaugă dorința de afirmare a lui Napoleon și de a fi acceptat în rândul celorlalți monarhi europeni.
Încoronarea lui Napoleon (1804) de Jacques-Louis David
Pe plan intern Franța se confruntă din nou cu instaurarea cenzurii și accentuarea controlului poliției asupra populației. Se reintroduce practica trimiterii la închisoare fără o judecată prealabilă; arestul la domiciliu devine un lucru comun.
Declinul Imperiului lui Napoleon. Campania din Moscova
Această încercare a lui Napoleon de a impune blocada continentală i-a adus inițial Franței noi avantaje teritoriale și economice, însă a generat și noi conflicte care au îndreptat-o spre sfârșitul Marelui Imperiu Francez.
Spre sfârșitul deceniului al secolului al XIX-lea, urmările îndelungatelor campanii militare încep să se facă simțite. Franța se confruntă din nou cu criza financiară, ceea ce îl determină pe Napoleon să reintroducă taxe pe care tot el le desființase în trecut. Războiul devenise tot mai costisitor, iar efectele sale se vor simți în plan economic; în plus, burghezia nu-i mai acordă mareșalului sprijinul și entuziasmul de la început. Peste toate acestea se suprapune criza agricolă și alimentară datorate recoltelor slabe din 1811: va fi raționalizat consumul alimentelor pentru populație și chiar pentru armată.
Politica lui Napoleon Bonaparte, cu bătălile și expedițiile sale, cu succesele și înfrângerile sale, cu elaborarea Codului Napoleonian și a Concordatului, vor lăsa Franței și Europei o moștenire de netăgăduit. După Revoluția Franceză, Franța a devenit un model politic și cultural pentru țările europene, care aspiră la principiile libertăţii, egalităţii și fraternităţii. Astfel, după înfrângerea din anul 1806, Prusia va introduce reforma agrară și va desființa privilegiile feudale și dependența personală; de asemenea, va reforma administrația și armata
Prezentarea lecției, în format ppt
Fișă de lucru, în format pdf
Lecție video, sursa Jurnal FM https://www.youtube.com/watch?v=fYqp6VjGJp4