Civilizaţia Cucuteni-Tripolie
Cultura Cucuteni este cea mai veche civilizație atestată din Europa și în același timp una dintre cele mai vechi ale lumii. Deși datează din perioada 5500-3500 î. Hr., precedând civilizațiile din Sumer (3500-2220 î. Hr.) și Egiptul Antic (3400 î. Hr -300 d. Hr.), civilizația Cucuteni nu reprezintă o referință la fel de impresionantă din simple motive politice și financiare.
Ignorarea Culturii Cucuteni se datorează faptului că localizată fiind pe teritoriile României și Ucrainei, țări care au făcut parte din blocul Sovietic până la începutul anilor '90, regimurile comuniste au neglijat și omis intenționat anumite aspecte legate de identitatea națională și nu au pus accent pe investigații și cercetări arheologice. Astfel civilizația Cucuteni a rămas necunoscută publicului larg, timp în care sintagma de „cea mai veche civilizație” a rămas asociată la nivel global cu civilizațiile sumeriene și egiptene.
Cultura Cucuteni a fost un deschizător de drumuri din multe puncte de vedere, fiind prima civilizație a lumii care a construit case cu etaj, comunitățile lor trăind în așezări de până la 20.000 de locuințe.
Cucutenenii au lăsat în urmă o ceramică unică în Europa, lucrau manual și decorau obiectele în spirală, având roșu, negru și alb ca și culori caracteristice. Singurele asemănări găsite au fost cele cu ceramica unei culturi din China neolitică, apărută însă la 1000 de ani după cea europeană.
Un element important al ceramicii și picturii cucutenilor era motivul lupului, deseori reprezentat pe ceramică prin dansatori cu măști de lup. Acest motiv a fost transmis în timp și a devenit simbolul de bază al dacilor (strămoșii românilor de astăzi) care au inhabitat spațiul Transilvaniei.
Cucutenii au fost primii din lume care au folosit tehnica de exploatare a sării bazată pe încălzirea unui vas de ceramică plin cu apă sărată; la evaporarea acesteia sarea rămânând pe fundul vasului.
Populația purta tatuaje reprezentând un semn totemic care desemnau un mod de integrare și de identificare în structura lor socială.Tatuajele conțineau motive geometrice așezate simetric și au fost sursa de inspirație pentru crearea figurinelor din lut găsite de către arheologi în spațiul transilvănean. Un alt element important îl constituie absența statuetelor cu sclavi, indicând caracterul pacifist al acestei civilizații.
Cultura Cucuteni și-a încheiat ciclul în aproximativ 3500 î. Hr, când a fuzionat cu populația Indo-Europeană, rezultând astfel populația tracă, din care s-au desprins dacii. Acest lucru înseamnă că populația care locuiește pe teritoriul Transilvaniei conține genele celor mai vechi civilizații, și indirect mitologia dacică conține elemente de originalitate. Transylvania World cercetează și introduce Cultura Cucuteni ca element de bază al brandului Transilvania.
Prezentare ppt
Sursa youtube> Daniel Roxin - Istorie